Collectie: Les Clos d'Elis
Slechts 4 hectare wijn, 1 wijnmaakster, 15 wijnen: Les Clos d’Elis van Elisabeth Jacquier. Via een niet geasfalteerd weggetje met op links en recht van je gras kauwende alpaca’s en met de prachtige bergen van Terrasses du Larzac op de achtergrond, bereik je de oude mas waar Elisabeth woont en wijn maakt. Een fenomenale plek waar je steevast enthousiast begroet wordt door haar trouwe hond Jack.
De wijngaarden van Elisabeth, sinds 2017 biologisch gecertificeerd, profiteren van een mediterraan klimaat maar dan wel op een hoogte van zo’n 350 meter. Het voordeel? Warmte overdag, maar koelte in de nacht wat zorgt voor een langzame, geleidelijk rijping van de druiven. Het resultaat daarvan? Fraîcheur! Juist, frisheid! Houden we van. Het zorgt voor plezier, elegantie, doordrinkbaarheid en lichte verteerbare wijnen die altijd op tafel kunnen.
Het gebied waarin Elisabeth zich bevindt, Terrasses du Larzac, heeft in 2015 een eigen appellatie gekregen en is wat ons betreft ook één van de mooiste wijngebieden in de Languedoc. Wij zijn niet de enige die daar zo overdenken, toute la France heeft dit gebied ontdekt en de wijnen zijn in een aantal jaar tijd razend populair geworden, met een flinke prijsstijging als gevolg. Maar de wijnen van Elisabeth, die de meeste van haar wijnen uitbrengt onder Vin de France, hebben een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Het liefst zouden we dan ook veel en veel meer van haar wijnen inkopen, maar helaas: de vraag is groot en de productie beperkt.
Elisabeth kiest er bewust voor om klein te blijven en niet te groeien in hectare. Ze doet al het werk immers zelf. En dat is veel werk. Kleine percelen, biologisch werken, met de hand oogsten, biodynamische preparaten toepassen, ploegen met een paard. Ga er maar aanstaan. Maar ze heeft er veel plezier in en dat straalt er vanaf. Ze houdt van de afwisseling en het maken van vele verschillende wijnen. Fermenteren gaat uiteraard met inheemse gisten, vervolgens is het proeven proeven proeven en doet ze alleen de nodige analyses op de wijn, verder komt het neer op vertrouwen en gezond verstand. Elisabeth is een nuchtere realist: vragen, tegenslagen en successen, ieder jaar hoort het er bij.
Weetje: Elisabeth vinifieert ieder wijnperceel apart. Ieder perceel is namelijk uniek door de ligging, druif- en grondsoort, moment van plukken. Pas als de wijnen per perceel ‘gemaakt’ zijn, gaat Elisabeth kijken of ze ze wilt mengen, blenden of assembleren noemen ze dat. Ieder jaar is het dus weer een verrassing welke nieuwe wijnen verschijnen! De wijnen zijn natuurlijk, verteerbaar: plezierwijnen, wijnen die typisch zijn voor hun oogstjaar en druivensoorten.
Nicolaas Klei over de wijnen van Les Clos d'Elis in de Elsevier: