De wijnboeren - onze helden

De makers van dat heerlijke sap. Zij ploegen en zwoegen dag in dag uit in de wijngaarden, slaan zich door alle uitdagingen van vorst, ziektes, hagel en droogte heen om tot dat zaligmakende eindproduct te komen. En waarom? ‘C’est ma passion’ zeggen ze met een grote lach op hun gezicht. 

Onze wijnboeren gaan ieder jaar weer tot het uiterste om mooie wijnen te maken. Hun filosofie: wijn wordt in de wijngaard gemaakt, niet in de kelder. Zij werken ongelooflijk hard in de wijngaard, werken allen biologisch of biodynamisch en zorgen voor biodiversiteit in en rondom de wijngaarden. Ze werken met zeer lage rendementen en kiezen voor autochtone druivenrassen.

In de kelder wordt de vinificatie zo simpel mogelijk gehouden met zo min mogelijk interventies. Ze werken met natuurlijke gisten en er wordt weinig tot geen sulfiet toegevoegd. Dit alles kan alleen maar omdat er het hele jaar hard wordt gewerkt in de wijngaarden om de beste druiven te krijgen. En met mooie druiven hoeft een wijnmaker geen gekke fratsen uit te halen in de kelder om tot een mooie wijn te komen. Het resultaat is een pure, terroir wijn met karakter en identiteit. Een wonderbaarlijk mooi samenspel van de natuur en de wijnmaker. 

Met al onze wijnboeren hebben we een persoonlijke band. We kennen hun verhaal, hun filosofie, bezoeken gezamenlijk de wijngaarden, bespreken en proeven de nieuwe jaargangen. En omdat we in de regio wonen, wandelen we zo even binnen voor een goed glas en een praatje. En zij bij ons. Onze wijnboeren zijn stuk voor stuk mooie, markante figuren met een eigen verhaal. En het is dát verhaal, dat de wijn nog beter doet smaken. Daarom delen we deze verhalen graag.

Wijn van blije druiven

Noem het pure wijn, noem het zuivere wijn, noem het low intervention wijn, vins naturel, natuurwijn, vin nature of raw wine. Allemaal wat lastige begrippen waar ook veel discussie over bestaat. Al onze wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt. De druiven worden met de hand worden geplukt, de vergisting vindt spontaan plaats (geen fabrieksgist), er wordt niets toegevoegd aan de wijn (suiker, steenzuur, noem maar op) en er wordt gewerkt met zo min mogelijk sulfiet en vaak zelfs helemaal geen sulfiet en tot slot worden de wijnen vaak niet of nauwelijks geklaard en gefilterd. 

Doordat we zelf in midden in de Languedoc wonen hebben we met alle wijnmakers persoonlijk contact. We selecteren een wijn pas nadat we kennis hebben gemaakt met de wijnboer, weten waar hij voor staat en wat zijn filosofie is, de wijngaarden hebben gezien en precies weten hoe er wordt gewerkt in de wijngaarden en kelder. We halen alle wijnen zelf op bij de wijnboer en verzamelen de wijnen in onze garage onder ons huis. En laat dat nou een oude wijnkelder zijn geweest waar de omstandigheden perfect zijn om wijn te bewaren. Eens in de zoveel tijd, als er weer wat mooi gevulde pallets staan te wachten, vertrekt er een speciaal wijntransport vanaf hier naar Nederland. Wij zijn de exclusieve importeur van onze wijnboeren in Nederland. 

Over ons

Twee enthousiaste levensgenieters, vrolijke wijnliefhebbers, met het streven alles uit het leven te halen. Corporate banen opgezegd, drang naar meer ondernemerschap, midden in het leven staan en flexibiliteit. En dat vooral samen. Hoeft allemaal niet te serieus, het leven is al complex genoeg.

Een jaar hebben we gewerkt bij verschillende wijnboeren in Frankrijk om te kijken wat het inhoudt om wijnboer te zijn. Hard voor weinig, nooit chagrijnig. Iedere wijnboer zijn eigen visie en verhaal. Wat een mooie mensen. Wat een passie. Wat een werk. Een diepe buiging. Een klein maar fijn huis gekocht in Puissalicon, Languedoc, iets ten westen van Montpellier. Het huis van een voormalig wijnmaker, inclusief betonnen vaten in de garage. Uitzicht op wijngaarden en omringd door wijnboeren.

We zitten precies waar we moeten zijn om de lekkerste wijnen uit de Languedoc te ontdekken, proeven en selecteren om naar Nederland te importeren. 

De Languedoc

Al onze wijnen komen uit de Languedoc. Waarom? Heel simpel: het is zonder te overdrijven het spannendste en meest diverse wijngebied van Frankrijk. De wijnen uit dit prachtige gebied verdienen meer aandacht. De Languedoc is nog steeds de grootste wijnstreek van Frankrijk maar het draait hier al lang niet meer alleen maar om massa en bulkwijn. Iets waar de regio vroeger wel om bekend stond. Er is een kwaliteitsslag van jewelste gaande. De veranderingen die hier in een rap tempo plaatsvinden zijn ongekend. Een nieuwe generatie wijnmakers is opgestaan en geeft de regio een nieuwe reputatie. Deze lokale helden zorgen voor een nieuwe frisse wind in dit eeuwenoude wijngebied. Ze produceren parels van een wijnen met een steengoede prijs-kwaliteitverhouding.

Onze wijnmakers genieten van de vrijheid die de Languedoc in het bijzonder te bieden heeft. Wijn maken onder een appellation brengt veel regels met zich mee, maar een IGP al veel minder en Vin de France geeft ze alle vrijheid om te experimenteren. Iets wat veel en graag wordt gedaan door onze wijnboeren. Er zijn er zelfs heel wat die alleen wijnen maken onder Vin de France terwijl ze ook onder een appellation kunnen produceren. Maar ze hebben helemaal geen zin in alle regels en administratie die daarbij komt kijken. Daarom zijn veel van de wijnen die wij importeren ‘slechts’ Vin de France. Maar dit wil dus niks zeggen over de kwaliteit van de wijn, integendeel.

Lees meer over de geschiedenis van wijnbouw in de Languedoc