Collectie: La Tri Fontoj
De wijnen van La Tri Fontoj zijn onze eerste wijnen uit Roussillon! Vaak wordt de Languedoc en Roussillon in één adem genoemd. Onterecht, het zijn twee totaal verschillende gebieden. Roussillon is Catalaans, de Languedoc Frans. Hun geschiedenis en tradities zijn verschillend. Hun oorspronkelijke taal is verschillend. In Roussillon spraken ze Catalaans en in de Languedoc Occitaans.
Ook als het om wijn gaat zijn de verschillen groot. Roussillon is wild en woest. Je vindt er heel veel oude wijnstokken, vaak ‘ongeleid’, ook wel bekend als ‘bushwine’ of ‘goblet’, op deze manier geven de bladeren de druiven wat schaduw. Geen overbodig luxe in dit gebied wat grenst aan Spanje en met gemiddeld 325 zondagen per jaar. Ook gaan de wijngaarden vaker de hoogte in. Waar het in de Languedoc nog tot ver in de twintigste eeuw ging om zo hoog mogelijke opbrengsten, zijn ze in Roussillon al vanaf de tweede helft van de vorige eeuw bezig met lage rendementen. Het is zelfs de regio met de laagste rendementen van heel Frankrijk. Roussillon is ook toonaangevend op het gebied van biologische en biodynamische wijnbouw, met het hoogste percentage biologische en biodynamische wijngaarden van het land. De stevige Tramontana wind die hier flink kan opzetten is zeer effectief tegen ziektes in de wijngaard. Al met al een bijzonder wijngebied dat wij graag omarmen als onderdeel van de Languedoc, ondanks, of misschien juist om die verschillen.
Terug naar La Tri Fontoj van Stijn en Franziska, Belgisch en Duits. Stijn was na jarenlang te hebben gewerkt als Sommelier in Gent en Brussel klaar met de stad. Franziska werkte voor het filmfestival en voelde hetzelfde. Beiden reisden ze af naar het zuidelijkste puntje van Frankrijk waar ze elkaar ontmoeten in het natuurwijn walhalla Latour-de-France. Ze leerden elkaar bij toeval kennen tijdens de oogst van twee aan elkaar grenzende wijngaarden. Terug naar Duitsland en Belgié gingen ze niet. Na een aantal jaar te hebben gewerkt voor verschillende wijnboeren (Domaine de l'Ausseil en Jean-Louis Tribouley), kopen ze in 2020 hun eerste drie hectare wijngaard. Ze hebben nu muscat, carignan, syrah en mourvèdre. Op hun wensenlijstje staat grenache, nu nog wachten tot de juiste wijngaard kan worden overgenomen.
Na ondergedompeld te zijn in natuurwijn mekka Latour-de-France, kan het niet anders dan dat je zelf ook natuurwijn maakt. Dat doen ze dus ook. In de wijngaarden werken ze biologisch en zetten ze zich in voor meer biodiversiteit. In de kelder wordt steevast gewerkt aan de hand van zwaartekracht. En het gebruik van elektriciteit en water (verspilling) worden zo veel mogelijk beperkt. Vrijwel alles gaat met de hand. Ook het bottelen.