Roussillon

Roussillon

Languedoc-Roussillon, het wordt vrijwel altijd in één adem genoemd, als één wijngebied. Onterecht. Het zijn twee verschillende gebieden, die weliswaar aan elkaar grenzen, maar in praktijk heel anders zijn. Roussillon is Catalaans, de Languedoc Frans. Hun geschiedenis en tradities zijn verschillend. De oorspronkelijke taal is verschillend. In Roussillon spraken ze Catalaans en in de Languedoc Occitaans. De Pyreneeën linkt de Roussillon meer aan Catalonië dan dat het een grens vormt. 

Roussillon is wild en woest. Het landschap is ruig met de imponerende witte toppen van de Pyreneeën op achtergrond. De Languedoc kent ook prachtige landschappen, maar het is er wat lieflijker. De heuvels zijn minder steil, de natuur is wat meer gerept. 

Wijngaard in Roussillon met de Pyreneeën op de achtergrond

In Roussillon vind je veel oude wijnstokken, vaak ‘ongeleid’, ook wel bekend als ‘bushwine’ of ‘goblet’, op deze manier geven de bladeren de druiven wat schaduw. Geen overbodig luxe in dit gebied wat grenst aan Spanje en met gemiddeld 325 zondagen per jaar. Ook gaan de wijngaarden vaker de hoogte in. 

Tot ver in de twintigste eeuw legden producenten in de Languedoc zich toe op het maken van grote hoeveelheden eenvoudige, anonieme bulkwijnen maar in Roussillon zijn ze al vanaf de tweede helft van de vorige eeuw bezig met lagere rendementen, meer focus op kwaliteit. Het is zelfs de regio met de laagste rendementen van heel Frankrijk. Roussillon is ook toonaangevend op het gebied van biologische en biodynamische wijnbouw, met het hoogste percentage biologische en biodynamische wijngaarden van het land. De stevige Tramontana wind die hier flink kan opzetten zorgt niet alleen voor verkoeling maar is ook zeer effectief tegen ziektes in de wijngaard. 

Vin doux naturel 

Roussillon heeft als specialiteit vin doux naturel, zoete wijn die ontstaat bij het onderbreken van de gisting door toevoeging van wijnalcohol. Een versterkte wijn dus. De wijn behoudt daardoor een flinke hoeveelheid restsuiker en wordt dus zoet. Bekende vins doux naturels uit Roussillon zijn die uit Banyuls (grenache) en Rivesaltes (muscat à petits grains en grenache). Bijzondere wijnen die perfect kunnen rijpen op het vat en die zich goed lenen voor klassieke wijn-spijs combinaties (chocolade fondant, oude en blauwe kazen). 

Maar ondergewaardeerd zijn de sec oftwel ‘droge’ wijnen uit Roussillon. De kwaliteit van de witte wijnen, vaak Vin de France of Côtes Catalanes in plaats van appellation Côtes du Roussillon, is hoog. Het zijn wijnen van Macabeo, Grenache Gris en Grenache Blanc, met echt levendige zuren, wat verrassend is, gezien de temperaturen van Roussillon. De rode wijnen zijn rijk en spicy, grenache noir is dominant, en levert hier elegante wijnen. Waar je in de Languedoc veel aangeplante internationale druivenrassen ziet zoals chardonnay, sauvignon blanc voor witte wijn en merlot en cabernet sauvignon voor rode wijn, vind je in Roussillon vooral inheemse rassen zoals carignan, grenache (blanc, gris en noir) en muscat. 

Wijnen uit het spaanse, pardon Catalaanse, wijngebied Priorat, behoren tot de beste wijnen van Spanje. Het gebied grenst aan Roussillon, de druivenrassen zijn hetzelfde, het klimaat en de bodemtypes komen overeen. En toch zijn de wijnen uit Priorat internationaal bekend en struggelt Roussillon nog met het verkrijgen van internationale faam en bekendheid. Elk nadeel heeft zijn voordeel: de wijnen uit Roussillon zijn veel beter betaalbaar dan de wijnen uit Priorat. Deze zitten al een aantal jaren flink in de lift, waar die lift in Roussillon nu begint te vertrekken. 

Conclusie

Roussillon is een gebied waar unieke wijnen vandaan komen, onmogelijk te vergelijken met wijnen uit andere regio’s in Frankrijk. Het kent meer overeenkomsten met het spaanse Priorat. Het is een bijzonder wijngebied dat wij graag omarmen als onderdeel van de Languedoc, ondanks, of misschien juist om die verschillen. Ga dit gebied ontdekken! 

Onze wijnen uit Roussillon

Terug naar blog