Collectie: Benjamin Taillandier
Benjamin Taillandier, een forse man, type stoere wijnboer, heeft enkele jaren gewerkt als chef cultuur bij een groot wijnhuis (60 hectare) waar het om massa ging. In 2007 besloot hij voor zichzelf te beginnen. Om het tegenovergestelde te doen. Hij heeft de omgekeerde leerschool gehad. Zien hoe hij het niet wil. Massa werd klein. Conventioneel werd bio en biodynamisch. Van hoog rendement naar laag rendement.
Hij koos het pittoreske dorpje Causes Minervois uit, bekend terrein uit zijn jeugd. Inderdaad, gelegen in Minervois, het AOC gebied ten noorden van Carcassonne en Narbonne.
Hoewel Benjamin klein begon, met zeven hectare, zit toch het wat grotere produceren er bij hem in, inmiddels heeft hij 20 hectare. Aan de grote kant voor de manier waarop hij werkt, maar mogelijk door zijn trouwe equipe van drie fulltime werknemers. Het terroir is een mozaïek van klei-kalksteen, schist, zand en grind, op de uitlopers van de Montagne Noire
Wijngaarden op de uitlopers van de Montagne Noir met in de verte uitzicht op de Pyreneeën
Hij combineert prachtig hooggelegen wijngaarden op 200 tot 400 meter met oude stokken, met wat lager gelegen wijngaarden en hij assembleert graag. De oude en hoog gelegen wijngaarden geven druiven met een laag rendement maar hoge intensiteit. De lager gelegen wijngaarden geven volume, genoeg sap. Door het te combineren creëert hij prettige drinkbare wijnen met karakter maar ook sappigheid tegen zeer betaalbare prijzen. Een bon combinaison. De nadruk ligt bij het werken in de wijngaard (chef de cultuur hé). Zijn motto ‘80% van de wijn wordt gemaakt in de wijngaard, slechts 20% in de kelder’.
Kiki met Benjamin en zijn equipe
In de kelder werkt hij simpel en natuurlijk. Natuurlijke vergisting, zero remontage, geen malolactische vergisting, alleen tijd en temperatuur zijn knoppen waar hij aan draait. Slechts wat sulfiet bij het bottelen en enkele wijnen worden licht gefilterd. Zo behouden ze beter het fruitige karakter in de neus, aldus Benjamin.