Een verhaal dat begint in een wijnbar, wordt vervolgt op een wijnbeurs en eindigt in een wijnkelder uit 1893 waar in 2019 weer nieuw leven wordt ingeblazen.
Bij de wijnbar Picamandil, ons tweede thuis in Frankrijk (echt waar mensen ga hier naartoe!) kies je in de kelder een fles wijn die je vervolgens in de bar drinkt. Met meer dan vijfhonderd flessen op de planken, verveel je je hier dus nooit. De vergelijking met een snoepjeswinkel voor 18+ is snel gelegd. Al drinken we stevig door, het lukt ons maar niet om het gehele assortiment te proeven. En geregeld grijp je toch weer naar de bekende favorieten. Maar op een winteravond pakken we eens iets nieuws. Geen herkenning bij het etiket of de naam. Nadat de kurkentrekker plop riep, de glazen werden volgeschonken en de glazen elkaar beleefd hadden gegroet middels een klink, werd er geproefd. En dat was aangenaam verrassend. We dronken TOA van Vins Mont-Val. Een rode wijn met een uitzonderlijke goede zuurgraad. Verfrissend in zijn stijl.
Een paar dagen later ontmoetten we per toeval de twee gezichten achter deze wijn: Jean-Yves en Sophie van Les Vins Mont-Val. We ontmoetten ze op een kleinschalige wijnbeurs in Montpellier. Kiki hoogzwanger en nog midden in de verbouwing van ons huisje in Puissalicon. De uitgesproken etiketten herkenden wij direct. We hadden een leuk gesprek, proefden wijnen (nog meer aangename verrassingen) en verklapten voor het eerst de naam van ons nog niet geboren zoontje aan hun dochtertje die zeer nieuwsgierig was.
Hoewel we altijd eerst een bezoek brengen aan de wijnboer om dieper in gesprek te gaan over de wijn, hun werkwijze, filosofie, te zien hoe ze werken in de kelder (is het schoon?) en de wijngaarden te bezoeken, alvorens we besluiten een wijn in te kopen, maken we een uitzondering. De uitgerekende datum van Kiki was al geweest dus dat zat er even niet meer in. Met een lage productie (15.000 flessen per jaar) en dus beperkt aanbod, besloten we hun wijnen in te gaan kopen.
Vijf weken na de geboorte van onze zoon, pakken we weer op waar we gebleven waren en bezoeken we Jean-Yves en Sophie samen met Julius in de draagzak in Aspiran. Even wennen wat betreft time-management en drie keer checken of we een speentje bij ons hebben, maar het ging uitstekend.
De cave van Les Vins Mont-Val ligt in Aspiran in de Héraut-vallei. Na uitgebreid ervaring op te hebben opgedaan in Frankrijk (Yvon Métras en Matthieu Barret), Australië en Nieuw-Zeeland, zijn ze op zoek naar wijnstokken in Frankrijk en vonden deze in Aspiran, waar ze in 2019 hun eerste vintage vinifiëren!
In totaal hebben ze zes hectare wijngaarden, met twee soorten terroir: basalt en villafranchien met o.a. 80 jaar oude cinsault en carignan, 60 jaar oude clairette, grenache noir, carignan blanc en syrah. In de wijngaarden werd al geruime tijd biologisch gewerkt toen ze ze overnamen. Ze liggen net buiten het dorp, op de heuvels en het uitzicht is adembenemend. Jean-Yves vertelde ons dat als het koud is en het hard waait en hij alleen bezig is in zijn wijngaard het net is alsof hij de enige mens op de wereld is. En dat als het eerste lente zonnetje doorbreekt hij het leven in de wijngaard voelt vloeien en dat hij daar een enorme energieboost van krijgt.
Jean-Yves, Kiki en Julius in de wijngaard
Ook in de cave wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt (natúúrlijk). Ze namen een oude cave in het dorp over, al een tijd niet meer in gebruik, maar waar de geschiedenis van wijnmaken wel teruggaat tot 1893. Ze knappen de cave op en blazen er weer nieuw leven in. Sulfiet wordt alleen gebruikt indien nodig. Jean-Yves en Sophie zijn innemende en ervaren wijnmakers die karakteristieke wijnen maken. Eigen in zijn soort. We zijn bijzonder blij met hun TOA en Boomerang wijn in ons assortiment! Laat je snel verrassen zoals wij verrast zijn.
1893 - 2019