Collectie: Poc a Poc
In 2014 start Xavier als vigneron in Paziols, een klein dorpje dat nog nét binnen Corbières valt maar op de grens ligt van Roussillon. Het is er ruig, het waait er vrijwel altijd hard, rotsen en wilde garrigue en de pyreneeën vormen hier het decor. Xavier, afkomstig uit België, heeft er zes jaar werkervaring op zitten als hij voor zichzelf begint. Hij doet het poc a poc, stap voor stap in het Catalaans. Catalaans ja, we zijn hier namelijk in Frans Catalonië.
Xavier heeft vier hectare, op klei-kalksteen- en leisteenbodems. dat is vrij klein. Maar, stap voor stap hé. Groot worden is niet zijn ambitie. En vier hectare is niet klein als je alles met de hand doet en je niet alleen bezig bent met het werk in de wijngaard maar ook zeer actief bent met de biodiversiteit rondom de wijngaard te herstellen. Hij gaat een fruitbomen bos aanplanten en heeft heggen rondom de wijngaarden aangeplant. Dit helpt de bodem, geeft vogels een plek, geeft schaduw en beschutting voor de wijngaard.
Geen machines en tractoren in zijn wijngaard dus. Hoogstens een paard. Omdat de wijngaard er niet voor geschikt is, het zijn oude gobelet wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar. Maar ook vanuit zijn overtuiging dat het de grond ten goede komt. Zware machines kunnen de grond door hun gewicht te compact maken, ten koste van leven en luchtigheid in de grond.
Hij werkt met lage opbrengsten, 8 tot 18 hl/ha. Handmatige oogst en natuurlijke fermentatie met enkel een beetje sulfiet bij het bottelen als hij het nodig acht. De wijnen worden niet gefilterd, er kan dus een beetje depot in de fles zitten.
Naast de kleine maar compacte cave van Xavier zit een keuken, daarin kookt zijn vrouw de lunches voor de kinderen van de dorpsschool. In de zomer openen ze een guinguette midden in de wijngaard, met prachtig uitzicht, waar je terecht kunt voor een apéro of diner.