Collectie: Domaine Marc-Olivier Bertrand

Waar een wil is, is een weg! Dat moet Marc-Olivier hebben gedacht toen zijn verlangen voor een eigen wijndomein steeds groter werd. Na zijn studie wijnbouw en met een diploma oenologie op zak, heeft Marc voor wijnhuizen in de Beaujolais, Provence en Languedoc gewerkt. Na tien jaar werken en inmiddels verzekerd van de juiste kennis en ervaring vond hij het tijd voor zichzelf te beginnen

Tijdens zijn zoektocht vond hij Domaine Lacroix-Vanel en werd opslag verliefd op deze 10 hectare in Caux, iets boven het bekende brocante stadje Pézenas. Het terroir is basalt van vulkanische bodem en produceert al sinds 1998 biologische wijnen. 

Even leek de droom in duigen te vallen want ga het financieel maar eens rond krijgen. Maar gelukkig was daar Terra Hominis, en ook nog eens 150 investeerders. Terra Hominis is een bedrijf dat jonge wijnbouwers de mogelijkheid biedt om zich te vestigen en hun beroep uit te oefenen via een wijngaard mede-eigendomssysteem. Met deze hulp kon Marc-Olivier zijn droom realiseren. 

“Ik had altijd gedacht om voor mezelf te beginnen, omdat ik denk dat ik de maturiteit en de ervaring heb. Ik keek al jaren. Toen ik Lacroix-Vanel ontdekte, werd ik verliefd op het terroir. Maar financieel was het ingewikkeld. Maar de verkoper vertelde me over het systeem uitgevonden door Terra Hominis”
 

In 2016 neemt Marc-Olivier het domein over. Op dat moment wordt er dus al biologisch gewerkt in de wijngaarden en zorgt het terroir van basalt en grind voor bijzonder veel finesse en elegantie in de wijnen, die dan ook regelmatig hoog worden gewaardeerd door Robert Parker. Maar Marc-Olivier gaat graag een stapje verder en is in het verlengde van biologisch ook biodynamisch gaan werken. In dit plaatje passen ook zijn inspanningen om het evenwicht in de natuur in en rondom de wijngaarden zo veel mogelijk te herstellen. Hij plant bomen en heggen voor meer biodiversiteit en werkt met ‘bodembedekkers’ in de wijngaarden. Dus geen rijen aarde waar niets groeit tussen de druivenstokken, maar zorgvuldig gekozen planten sieren de grond en zorgen voor leven en een natuurlijke waterbalans in de grond. Zijn druiven hebben hierdoor minder last van de droge zomers dan de druiven van zijn buurman. Er is leven in de wijngaard! 

Zijn filosofie: ambachtelijke wijnen maken zonder kunstmatig ingrijpen. Respect voor de balans tussen bodem en plant en leven in de wijngaard.
  

Door zijn manier van werken in de wijngaard oogst hij druiven (met de hand uiteraard!) van hoge kwaliteit waar hij in de kelder wijn van maakt met zo min mogelijk interventie. Dat wil zeggen: niks toevoegen en niks verwijderen. In de kelder werkt Marc-Olivier alleen met een mespuntje sulfiet als dat nodig is. Pure en zuivere wijnen dus!

2 producten