Aspiran, een dorpje iets onder Clermont Herault, heeft prachtig terroir. Dat bleek al uit de wijnen van Christelle van Mas Troqué. Nieuwsgierig geworden naar wat voor lekkers nog meer uit dit dorp komt, vinden we David Caer van Clos Mathelisse. Mathelisse is een mix van de namen van zijn kinderen, zoon Mathis en dochter Elise. De afspraak maken ging wat stroef aangezien hij geen woord Engels spreekt en ons Frans nog aardig bijgeschaafd moet worden maar uiteindelijk lukte het.
Sinds 2007 heeft hij zo’n 7 hectare, boven op de collines, we geven altijd de voorkeur aan wijngaarden gelegen op deze mooie glooiende heuvels ten opzichte van de massa wijngaarden op het vlakke land. Waarom? Het heeft zoveel meer te bieden en levert zoveel mooiere wijnen op. Daarnaast is de biodiversiteit op de collines vele malen hoger doordat kleine percelen wijngaarden worden afgewisseld met bossen, garrigue en olijfboomgaarden. Hierdoor kan de wijnboer makkelijker biologisch werken en geniet het de voordelen van een hogere biodiversiteit (natuurlijke bestrijding tegen ziektes). Het terroir is beter, minder zandgrond, de wortels van de druif moeten harder werken voor hun waterreservoir en dus dieper groeien. Allemaal zaken die leiden tot meer complexiteit en finesse van de druiven. En om het nog maar een keer te zeggen, hoe mooier de druiven, hoe mooier de wijn. Omdat we alleen werken met wijnboeren die pure wijn maken zonder toevoegingen of gekke fratsen in de kelder, is dit zo ontzettend belangrijk.
Tho en David in de wijngaarden geleden op de collines
Maar goed, terug naar de wijngaarden van David dus. We rijden erheen in zijn witte camion. Ze liggen werkelijk prachtig. Kleine percelen, in een mooie beschutte vallei. Veel groen en bomen rondom. En dat wordt alleen nog maar meer in de toekomst want David is druk bezig met de aanplant van nieuwe bomen. 300 bomen het afgelopen jaar en aankomend jaar weer 300. Wat het hem oplevert? In geld niks, het kost hem alleen maar geld en vooral veel werk maar zoals we inmiddels van onze favorieten wijnboeren kennen, is hun overtuiging van het belang van biodiversiteit zo sterk dat hij het vanzelfsprekend vindt dit te doen.
Pas in 2009 is hij, na aandringen van een bevriende wijnboer, zijn eerste wijn gaan maken. Daarvoor verkocht hij zijn druiven. Hij vinifieert zijn wijnen nu nog in de cave van een vriend van het bekende domaine Ribaut, maar heeft het plan om komende jaren zijn eigen cave te bouwen op een mooi stukje land met uitzicht op Aspiran. Hij liet ons deze plek ook zien en wij kunnen goed begrijpen dat hij daar zijn eigen cave wilt gaan bouwen.
David brengt zijn wijnen bewust als Vin de France op de markt. Dat geeft hem meer vrijheid en scheelt hem extreem veel administratief werk. David liet ons duidelijk merken dat hij daar een grote hekel aan heeft. Daar ligt duidelijk de passie van David niet. Zijn passie ligt in zijn wijngaard en in zijn cave.
Een beetje per toeval zijn wij in contact gekomen met David maar we zijn er extreem blij mee en dat was wederzijds. David liet ons weten dat hij blij was dat wij zijn visie op wijn maken deelden aangezien wij de laatste schakel zijn naar de klant.