Hikes in de Languedoc

Vier van onze favoriete wandelingen in de regio van Puissalicon. Volgorde: van makkelijk naar uitdagender. Op internet vind je voor alle vier de wandelingen uitgebreide info over de route. 

1. Gorges d’Heric. 

10 kilometer. Looptijd: 2 tot 3 uur. Hoogtemeters: 360 (maar zeer geleidelijk) 

De Gorges d'Héric is een kloof in het Massif du Caroux in de Haut-Languedoc-regio. De wandeling begint bij het dorp Mons-la-Trivalle, waar je kunt parkeren (€3,50, alleen cash) bij de ingang van de kloof.

De hoofdroute door de Gorges d'Héric volgt een goed onderhouden pad dat geschikt is voor wandelaars van alle niveaus ook voor de kinderwagen. Het pad stijgt geleidelijk langs de rivier, die door de kloof stroomt. Onderweg kom je langs watervalletjes en zwemplekjes. Het laatste deel van het pad gaat naar het hoger gelegen deel van de kloof en eindigt bij Hameau d'Héric. Een bijzonder klein gehuchtje, bestaande uit traditionele stenen huizen. Hoewel het grotendeels onbewoond is, zijn er nog enkele bewoners en runnen ze een sympathiek terras waar je koffie kan drinken. De terugweg is via hetzelfde pad. 

2. Pic de Visou

8 kilometer. Looptijd: 2 tot 2,5 uur. Hoogtemeters: 360. 

Vanaf het wijndorpje Cabrières torent de Visou boven de vele wijngaarden uit. Je parkeert net buiten het dorpje op de parkeerplaats waar ook een informatiebord over de wandeling te vinden is. Het beklimmen van de Pic de Visou, 480 meter, levert prachtige vergezichten op. Het leuke aan deze beklimming is dat het een overschrijding is. Je klimt van oost naar west (of andersom) en loopt een rondje.  Het pad wisselt wijngaarden af met bossen van eiken en hoger rotsachtig terrein, vol met wilde tijm en rozemarijn. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden en in de verte zie je de Middellandse Zee schitteren. 

3. Pic de la Coquillade

8,5 kilometer. Looptijd: 3 tot 3,5 uur. Hoogtemeters: 550. 

Een stevige hike, grotendeels door de bossen, wat fijne verkoeling is in de zomer. Desalniettemin: start op tijd. Vanaf  de begraafplaats in het dorpje Cabrerolles loop je naar de top. Het eerste uur leg je flink wat hoogtemeters af, daarna wordt het makkelijker. Met helder weer heb je vanaf de top uitzicht op de Pyreneeën en de Middellandse Zee. De vele wijngaarden die je ziet, maken deel uit van de appellatie Faugères. Als je na deze tocht wel zin hebt in een glas koude witte wijn uit Faugères: bij Le Grand Vin de Terroir is hiervoor de plek. Tip: le Vilain Petit Grain Noir van Les Serral

4. Caroux

12 kilometer. Looptijd: 4 uur. Hoogtemeters: 760. 

De uitdagende maar prachtige wandeling begint bij de parkeerplaats in Saint-Martin-de-l'Arçon. Het pad stijgt geleidelijk door een dichtbebost gebied, met veel eiken en kastanjebomen. Na een paar kilometer bereik je de Col de l'Airole, waar je een prachtig uitzicht hebt en kunt pauzeren.Vanaf de col volg je het pad verder omhoog richting het Plateau du Caroux. Het terrein wordt rotsachtiger en steiler. Blijf de markeringen naar de top van de Caroux volgen. Op de top (1.091 meter) heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over de Languedoc, de Middellandse Zee en bij helder weer zelfs de Pyreneeën.

Terug naar blog