Collectie: Alexandra et Olivier Mavit

In het charmante plaatsje Roquefort des Corbières is de cave van Olivier en Alexandre gevestigd. In een oud pand, maar van binnen in 2016 geheel gerenoveerd, maken ze sinds 2015 hun eigen wijn. Rondom het dorp, verdeeld over drie percelen, liggen hun wijngaarden. De één meer op de vlakke grond met een terroir van klei en kalk. De ander ligt hoger op een helling geïsoleerd tussen het garrigue met wilde vijgen, olijf, rozemarijn en amandelbomen. Het zijn kleine percelen met vrij oude wijnstokken. De laatste ligt nog een stukje hoger op de helling, omringd door ruige rotsen.

 

Bijzonder aan de wijngaarden van Mavit is de nabijheid van de mediteraanse zee. Met mooi weer is de zee zelfs zichtbaar vanuit de wijngaard. De wijngaard wordt beïnvloed door het mediterrane klimaat, de frisse wind uit zee en de nevel. Dit typische klimaat brengt frisheid en lichtheid in hun wijnen. Mavits signature. 

In de wijngaard zijn alleen typische Languedoc druivenrassen te vinden die zich thuis voelen in het mediterrane klimaat: carignan, grenache noir, mourvèdre, syrah en grenache gris, en cinsault. Om meer witte wijn te kunnen produceren hebben ze grenache blanc en macabeu aangeplant. 

De helft van de 15 HA wijngaard zijn afkomstig uit de familie van Olivier. Hij is opgegroeid met en tussen de druiven. Zijn passie voor de natuur, druivenstokken en wijnmaken was vanaf jong aanwezig. Toch ging hij studeren en bij een drukkerij werken. Maar op zijn veertigste kroop het bloed waar het niet gaan kon en nam hij de familie wijngaarden over. Terug naar de natuur, terug naar de druiven. 

In de wijngaard wordt biologisch en biodynamisch gewerkt. Voor hem een vanzelfsprekendheid. De druiven worden met de hand geplukt (bien sûr) en in de kelder vindt een natuurlijke vergisting plaats. Sulfiet wordt in microdosering gebruikt indien nodig. Zelf blijft hij weg van de term natuurwijn, hij praat liever over vin libre.

6 producten