Huîtres, huîtres et encore des huîtres

Oesters, oesters en nog eens oesters!

Bij een inburgeringscursus Frans kunnen oesters niet ontbreken. De Fransen zijn er gek op. En ze eten dan ook en masse oesters. Niet lullig een half dozijn delen met je tafelgenoot, maar gewoon ieder een eigen dozijn, minstens. 

Ook in de Languedoc kunnen ze er wat van. Ze zitten dan ook dicht bij de bron. Op de route tussen Béziers en Sète word je bij mooi weer getrakteerd op een fenomenaal uitzicht. Perfect uitgelijnd, foutloos en tot in het oneindige: oesterbanken. Etang de Thau is hun thuis, een lagune gebied van zo’n 7.500 hectare, verbonden met de Middellandse zee. Dit zoutwaterbad is een ideale oesterkweekplaats. Zo’n 10% van de jaarlijkse oesterproductie in Frankrijk komt hiervandaan. 

uitzicht op Etang de Thau
Etang de Thau

Tussen Mèze, Bouzigues en Marseillan vind je oneindig veel oesterkwekerijen. Van grote loodsen tot kleine hutjes, rails om wagentjes vol met oesters van boten naar de loods te rijden, bootjes die af en aan varen, altijd reuring. Dit is dan ook één van de leukste plekken om oesters te eten in de Languedoc. Hieronder geven je de leukste tips. 

Werkplaats aan Etang de Thau

Toen we net in Puissalicon woonden, werd er op een vrijdagavond in het dorp omgeroepen dat de coquillages kraam op het plein voor het gemeentehuis stond. Wij natuurlijk erheen. Hoewel er toch echt manden vol oesters waren toen we aankwamen, was alles uitverkocht toen wij aan de beurt waren. De bewoners voor ons in de rij kochten allemaal enkele kilo’s oesters. Omdat ze hier zoveel oesters eten, gaat het niet per stuk maar per kilo. Schrik dus niet van de prijs, die valt juist reuze mee. 

Oesters per kilo op de markt in de Languedoc
Oesters per kilo op de markt

De leukste plekken om oesters te eten in de Languedoc:  

Aan Etang de Thau

Ruige werkplaatsen, hardwerkende mannen en vrouwen op kaplaarzen onder de felle zon, bootjes die af en aan komen, het glinsterende water, oneindige rijen oesterbanken, het  vormt een verslavende schoonheid waar je geen genoeg van krijgt. Dit zijn de leukste  plekken om ter plekke oesters te eten:  

  • Atelier & Co: entree is via de werkplaats, wat al een traktatie an sich is om te zien. Een geweldig terras met bliksemsnelle service. Reserveren kan makkelijk via de site. 
Terras van Atelier & Co in Loupian
Terras van Atelier & Co
  • Les Demoiselles Dupuy: charmant terras met tafels gedekt met de leukste oesterborden. Naast oesters, eet je hier geweldige brasucade: mosselen die worden klaargemaakt op open vuur. 
Brasucade aan Etang de Thau
Brasucade bij Les Demoiselles Dupuy
  • Le Mazet de Thau: charmant kleinschalig, gerund door de frères Gamba die je trakteren op hun mooie verhaal.  

In Sète

Grenzend aan Etang de Thau, eet je oester hier ook verser dan vers. Onze tip: ga in het weekend (zondag nóg leuker dan zaterdag) rond een uurtje of 11 in de ochtend naar de markthal. In Les Halles de Sète doe je fantastische boodschappen en eindig je aan een tafeltje in, of buiten de markthal met een plateau fruit de mer en een fles witte wijn. 

Op de markt

Hoe klein de markt ook zijn mag, een oesterkraam is er altijd. Hier koop je verse en voordelige oesters voor thuis. Maar onze tip is: eet ze ter plekke. Op de markt. Op zaterdag- of zondagochtend. Vreemd? Mais non! Juist heel Frans. Vraag of je oesters kunt eten ‘sur place’. Meestal werken ze samen met het café iets verderop en kan je daar zitten voor een glas wijn (ja ook dat gewoon in de ochtend) en krijg je de oesters mee op een piepschuim schaal. Die breng je na afloop wel even netjes terug! 

Oesters vers van de markt in de Languedoc
Huîtres van de markt, meteen eten op de markt

Thuis 

Voor als je toch liever pas rond het apéro je oesters eet, kan je ze natuurlijk op de markt kopen voor thuis. Moet je ze wel even zelf open maken. Als je eenmaal het kunstje onder de knie hebt, is dit een fluitje van een cent. 

Toch niet zo zeker hiervan en geen zin in een Frans avontuurtje op de eerste hulp? Il y a une solution. Er bestaan kioskjes en zaken waar je oesters bestelt voor thuis. Je krijgt ze geopend mee op een laag crushed ijs, met citroenen en al, op een grote wegwerpschaal, stevig verpakt. Een perfect plateau à emporter. Zo kan je het thuis nog uren bewaren (het liefst in de ijskast maar op zijn minst op een donkere koele plek). Enkele adressen: 

Hier kan je je plateau ook uitbreiden met garnalen, krab en kreeft. Ze maken je bestelling ter plekke meteen klaar. 
41 Av. Emile Claparède, Béziers
  • Thau Coquillages
Aan te raden om vooraf te bellen en je plateau te reserveren. 
Place de la Republique, Pézenas. +33 628 43 12 62
Ook hier meer keuze dan alleen oesters. Ook gekoelde wijnen om mee te nemen. 
19 Bd Dr Ferroul, Narbonne. 
Tevens een wijnwinkel en bar à vin. Even wachten op je plateau terwijl je een glas wijn drinkt én een passende fles voor bij de oesters uitzoekt. Van te voren bellen om een plateau te reserveren is aan te raden (de eigenaar spreekt perfect Engels) 
104 Route de Pézenas, Faugères. +33 467 236 991
  • Les Halles de Sète
Bij verschillende marktkramen kan je oester vragen à emporter
Halles Centrales Sète Etaux Sète
Plateau fruit de mer
Plateau fruit de mer van Les Grand Vins de Terroir

Onze wijntip bij oesters: 

Terug naar blog