Insiders tips Béziers

Béziers

Op slechts een kwartiertje rijden van ons huis in Puissalicon, is Béziers een stad waar we vaak en graag komen. Deze middelgrote stad (kleine 80.000 inwoners) heeft alles wat je van een Zuid-Franse stad verwacht: mooie pleinen, een oude kathedraal, gezellige terrassen, een levendige markthal, boulevards met grandeur, uitzicht over een rivier en last but not least: goede plekken om te eten en te drinken. 

Nu we inmiddels twee jaar om de hoek van Béziers wonen, kunnen we wel zeggen dat we de stad op onze duimpjes kennen. Onze zoon Julius is er zelfs geboren en is daarmee een heuse Biterrois. Tijd dus om onze tips en favoriete plekken te delen! Komen ze. 

Zien en doen

--- Gesloten wegens renovatie tot eind 2024 --- Les Halles de Béziers - de markthal 

Altijd een feest in het buitenland: de markt en deze is ook nog eens in een prachtige overdekte markthal uit 1891. Verwacht geen gigantische markt, wel alles wat je nodig hebt. Nadat je rietenmand gevuld is met lokale en seizoensproducten, strijk je neer bij de oesterkraam voor een assiette d’huitres en een verre de vin blanc, ja ook in de ochtend. Daarna rol je door naar La Gargote des Halles voor eenvoudig maar goed gegrild vlees met sla en frites of ga je door naar het terras van Côté Sud (zie hieronder). 

Dagelijks (behalve maandag) van 07:00 tot 13:00.

De sluizen van Fonseranes - Les neuf écluses de Fonseranes 

Canal du Midi loopt vanaf de Middellandse Zee dwars door de Languedoc naar Toulouse. Het kanaal, dat in de 17e eeuw werd gegraven, is 240 kilometer lang en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bij Béziers stonden ze voor een knappe uitdaging, namelijk een hoogteverschil van bijna 22 meter overbruggen. Dit is gelukt door een trap van negen sluizen te bouwen. Indrukwekkend om te zien, en vooral in het hoogseizoen, als er dagelijks tientallen bootjes door deze sluizenpartij gaan. 

Tussen negen sluizen en het centrum van Béziers loopt een mooi nieuw aangelegd pad, dit is een klein half uurtje wandelen. Kan je meteen mooi combineren met de brocante winkel A Béziers Brocante (zie hieronder). 

 
Eten en drinken
 
Terras Côté Sud
Côté Sud 
Pretentieloos eten en drinken op een klein, fijn, gezellig terras naast de markthal. Op het menu du jour staan simpele maar smakelijke gerechten. Verwacht geen poespas op je bord, wel grote porties. De chef is niet zuinig. 
Alleen geopend voor de lunch en gesloten op zondag. 
 

Le Honey Café 

Fijn terras in de schaduw (je bent dankbaar in de zomer) aan Place de la Madeleine wat voor een knap uitzicht zorgt. Naast Franse klassiekers zoals magret de canard en terrine de campagne, ook wat modernere gerechten (voor de Fransen dan modern hé) zoals Tzaziki met ansjovis en kefta met hummus. Tel hierbij biologische en lokale wijnen, goede koffie en de vrolijke bediening op et voilà, een heerlijke plek. En op zaterdagochtend is er een biologische boerenmarkt op het plein.

Woensdag t/m zaterdag 08:00 -  23:00 (lunch  tussen 12:00 en 14:00, diner vanaf 19:30). 

Zondag 10:00 - 15:00. 

Maandag gesloten. 

Dinsdag 17:00 - 23:00. 

Le Chameau Ivre

Letterlijk vertaald: de dronken kameel. En dronken wil je hier wel worden, want ze hebben een wijnkaart waar je u tegen zegt. Naast een indrukwekkende selectie (natuur)wijn uit Languedoc en Roussillon, ook parels uit de Jura, Bourgogne, Loire en Rhône. Je doet de dronken kameel tekort door te zeggen dat het hier om de wijn draait. Want het eten is ook steengoed. Of je nou gaat voor het dagmenu, à la carte of de tapaskaart. Uit de open keuken komen de lekkerste gerechten. Ook fijn: je kan hier simpel eten met een zeer betaalbare fles goede wijn uit de regio, maar je kan ook volledig uit de bocht vliegen (af en toe ook lekker). 

In de zomer eet je heerlijk op het terras, in de winter zit je knus binnen tussen de wijnkasten of aan de open keuken. 

Leuk I: op woensdagavond is er een bio boerenmarkt(je) voor het terras. 

Leuk II: skip het dessert en haal een huisgemaakt ijsje bij Glacier le XVX , de buurman van de dronken kameel.  

Chameau Ivre
 
Winkels
 

A Béziers Brocante

Grote loods met een hoop brocante. Altijd wat leuks te vinden. Mooi meegenomen: er naar toe vanaf het centrum is een leuke wandeling. Bij de Kathedraal neem je de trappen naar Le Pont Vieux en wandel je over de L’Orb rivier naar je brocante vondsten. 

8 Av. du Pont Vieux

L’affineur

Affineur, afgeleid van affineren, is iemand die kaas laat rijpen. In Frankrijk een serieus beroep. Een kaasaffineur neemt het stokje van de kaasmaker over. Hij ziet toe op het rijpingsproces. Hij weet precies wanneer een kaas op zijn best is en wat daarvoor nodig is. Soms is dit al na enkele weken, soms pas na enkele jaren. Eigenaar en affineur Jacques Tison is meester in het laten rijpen van kazen en vertelt er graag over. Onze favoriet: zijn vieux comté van 50 maanden. 

16 rue du Chapeau Rouge


Caves Paul Riquet 

Op steenworp afstand van L’Affineur, ook rondom de markthal, vind je Caves Paul Riquet. De beste cave à vin (wijnwinkel) van Beziers. Een leuk assortiment met niet alleen wijnen uit de Languedoc maar ook de andere wijnregio’s van Frankrijk zijn prima vertegenwoordigd. De flessen zijn handig ingedeeld op ‘wijn voor iedere dag', ‘wijn voor met vrienden’ en ‘wijn voor zondag’. Meerdere flessen te vinden die wij ook verkopen! 

7 Rue Pierre Flourens


La Sélection 

Fijne interieurwinkel met moderne inslag. Opgepast: hoog ‘hebben hebben hebben-gehalte’.  

11 Rue des Anciens Combattants

Architruc & Baltaz’art 

Nog een interieurwinkel met meer de focus op design meubels. De patio vol met Fermob meubels doet je meteen dromen van ‘als ik ooit…’

5 Rue Montmorency


Slapen

 

Villa Guy

Hallo droomhotel! De mooiste hotelkamers van Béziers vind je hier. Midden in het centrum, verborgen achter een grote poort, vind je deze prachtige historische villa. Als de poortdeuren openen, kom je in een andere wereld en vergeet je dat je midden in de stad bent. Een Boutique hotel met een hoofdletter B. Slechts vijf kamers, ieder in eigen stijl even knap ingericht. Een heerlijk zwembad, een fantastische tuin in Andalusische stijl, een grandioos ontbijt. Het kost wat, maar hé dan heb je ook wat. 

L’Hôtel Particulier 

Nog een fijn boetiek hotel in Béziers. Een gerenoveerd herenhuis met negen comfortabele kamers, een stadstuin met fijne lounge zitjes, een verkoelend zwembad en een mooie zitkamer. Een hotel waar je je meteen thuis voelt. 

 

Hôtel la Prison 

Van een oude gevangenis een hotel maken. Als je erover nadenkt, eigenlijk zo gek nog niet. In hartje centrum, pal naast de kathedraal, slaap je in een oude gevangeniscel en ontbijt je met een grandioos uitzicht over de L’Orb, wijngaarden en met helder weer zelfs de Pyreneeën. 

Kies je voor de standaard hotelkamer, dan slaap je in een oude cel. Verwacht dus niet al te veel ruimte, wel een goed hotelbed met dito wit gestreken beddengoed. Liever meer ruimte (en airco)? Kies dan een comfort room. Ook fijn: het hotel heeft een zwembad(je) voor de nodige verkoeling in de zomer!

Gîte le Palmier

Last but not least, op slechts een kwartiertje rijden van Béziers, is onze gîte ook een ideale plek om te verblijven. Zo combineer je het beste van de stad met rustig buiten de stad verblijven mét je eigen tuintje.

Terug naar blog