6x de leukste wijnboeken

Wijn. Het drinken ervan is natuurlijk het leukst. Maar erover lezen geeft ook plezier. Weten wat het is, waar het vandaan komt, hoe het is gemaakt, wie het heeft gemaakt, zorgt ervoor dat wijn lekkerder wordt. Je glas geeft meer plezier. Mits je een goede wijn in je glas hebt, bien sûr. Maar daar helpen deze boeken je ook bij. En met onze wijnen zit je natuurlijk goed, want wij hebben deze boeken natuurlijk zelf gelezen. We tippen je zes van onze favorieten. Leuk als cadeau, en geef er dan meteen een mooie fles bij! 

1. Adventures on the wineroute - Kermit Lynch

De avonturen van een Amerikaanse wijnimporteur die in Frankrijk op zoek gaat naar nieuwe ontdekkingen, pure wijnen en eerlijke wijnboeren. Hij schrijft zo beeldend, dat het bijna lijkt alsof je erbij was en de wijnen daadwerkelijk hebt geproefd. Helaas waren er vele wijnen die hij beschrijft in die tijd (jaren ‘80) nog voor het oprapen. Inmiddels moet je voor deze wijnen vaak diep in je buidel tasten. Maar dit maakt het leesplezier er zeker niet minder op. Als wijnliefhebber moet je dit boek gelezen hebben! 

2. Een onvergetelijke dag voor de kurkentrekker. Ongecensureerde wijnverhalen - Kees Sterrenburg. 

Een wijnboek dat nu eens niet gaat over streken, druiven, grondsoorten. In dit boek 35 verhalen over de mensen die de wonderlijke wereld van de wijn bevolken. Wijnboeren natuurlijk. En importeurs. Restaurateurs. Goede en slechte. Sommeliers. Liefhebbers. Verder leert de lezer wat Plofwijn is. Waar Meisjeswijn voor staat. Wat verwende druiven zijn.  Ook wordt uitgelegd hoe je niks kunt drinken en toch katjelam kunt worden. Kees neemt geen blad voor de mond en wisselt zelfspot af met venijnige passages.

3. Natuurwijn. Een helder verhaal over troebele wijn - Niels van Laatum 

Op een handjevol conservatieve vastgeroeste wijndrinkers na weet iedereen: natuurwijn is niet een hype, het is iets blijvends. Steeds meer mensen ontdekken natuurwijn. En terecht, vinden wij dan. Maar wat is het nou precies, wat is er zo bijzonder (lekker) aan? Maar ook wat zijn de valkuilen en waar moet je op letten? Niels van Laatum vertelt het je in heldere, geestige en kritische taal. 

4. Wijnwijs. Van A tot Z - Nicolaas Klei

Wijn is niet moeilijk, maar lekker, preekt Nicolaas Klei. In Wijnwijs van A tot Z brengt Klei zijn over de rand van het glas klotsende kennis bijeen in een even praktisch als onderhoudend lexicon.

In alfabetisch gerangschikte, vrolijke en erudiete verhaaltjes komt alles aan bod wat je altijd al hebt willen weten over wijn. Feest om te lezen want zoals altijd even scherp als geestig geschreven. 

Ook vermakelijk van Nicolaas Klei: Over de tong. Heerlijk boek, zij het wat gedateerd, vol verhalen waardoor je met meer plezier van wijn zult genieten. 

5. De Wijnspijs Bijbel - Victoria Moore

Vind de ultieme wijn bij je gerecht én andersom. Deze bijbel werkt twee kanten op, vanuit de wijn en vanuit het gerecht. In de Wijnspijs Bijbel ontdek je welke combinaties goed werken én waarom. Onmisbaar voor iedere wijnliefhebber en kookliefhebber.

6. The world of Natural Wine - Aaron Ayscough

Natuurwijn, gemaakt van druiven. Niks meer en niets minder. In dit boek beschrijft Ayscough - Amerikaan die al jaren in Parijs woont - wat het is, wie het maakt en waarom het ertoe doet. Ook hoofdstukken over hoe je natuurwijn proeft, serveert en waar je het drinkt en koopt. Informatief, volledig maar ook vermakelijk en plezierig om te lezen. Voor kenners én beginners. 

Terug naar blog